Tartalom megjelenítő

ESCOLES AGRÀRIES | 31/01/2025  Ruralcat

Deu joves han participat a la segona edició del Projecte de Mentoria de les Escoles Agràries

El programa es consolida com una metodologia formativa que garanteix el relleu del sector i per això, es preveu una tercera edició amb deu joves de centres formatius diferents

 

El Projecte de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores, impulsat per les Escoles Agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), ha tancat amb èxit la seva segona edició, consolidant-se com una metodologia formativa que garanteix el relleu del sector. El programa s’ha dut a terme de gener a novembre, amb un total de 10 joves, concretament un 10% de dones i un 90% d’homes.

El programa, que va iniciar-se el curs 2022-2023 com a prova pilot, ofereix la possibilitat de designar als nous professionals del sector un mentor. Aquesta figura és la d’un professional agroalimentari que té una experiència laboral destacable i que ajuda els joves, mentorats i mentorades, a enfocar els seus projectes empresarials i a resoldre situacions i possibles problemes que puguin sorgir en la gestió de la seva nova empresa.

Així doncs, en aquesta segona edició del programa les mentories s’han fet a l’Escola Agrària de Gandesa amb quatre persones mentorades, a la de Manresa amb dues persones mentorades, al Pallars amb dues persones mentorades, al centre educatiu de Borges Blanques i al d’Espiells, amb una persona mentorada cadascuna.

El programa ha constat de diferents parelles de sectors diversos. És a dir, dels deu joves mentorats, set es dediquen a la producció agrària (conreus d’horta, fruita dolça, conreus extensius, oliveres, ametllers i plantes aromàtiques). Dos altres joves fan produccions mixtes agroramaderes, de boví de carn i extensius i d’oví-cabrum i extensius i una persona s’ocupa en apicultura.

Durant els mesos del programa els joves treballen per aconseguir els objectius fixats a l’inici del projecte i perquè la mentoria funcioni realitzen una immersió directa en les feines del mentor. En aquest sentit, els joves comparteixen amb el mentor el treball diari durant un període de 2-3 setmanes en el qual l’acompanyen en totes les accions que s’hagin de fer a l’explotació del mentor. Tots els joves hi participen de forma voluntària orientats per aquests professionals que els guien per tirar endavant el seu projecte empresarial.

Amb tot això, el balanç del segon programa de mentoria ha estat molt positiu. Davant dels bons resultats, es pot afirmar que la mentoria ha tingut una molt bona acollida i que ha estat un èxit, per això se n’està preparant una tercera edició.

A més, un aspecte important de la mentoria és que la relació de confiança que s’estableix entre mentor i mentorat es pugui mantenir en un futur. Durant aquest programa, en la majoria de les mentories s’ha assolit aquest objectiu, creant un vincle entre el mentor i el mentorat. Així mateix, s’ha reforçat molt la idea que es tracta d’un treball col·laboratiu on l’aprenentatge entre el mentor i el mentorat és mutu, no d’unes pràctiques més.

Després d’aquesta segona edició s’ha valorat amb els participants millores pels pròxims programes, com ara allargar la durada del Pla, és a dir, espair-lo a tot l’any per poder observar tot el procés productiu i adaptat al cicle de cultiu, accions que es revisaran en un futur.

Amb tot això, la tercera edició del Programa de Mentoria s’iniciarà el 15 de gener del 2025 i la finalització es preveu abans de l’1 de novembre del 2025. A partir de les reunions amb les Escoles Agràries i el treball dels tutors i tutores, s’han preseleccionat deu joves de la convocatòria 2024-2025 per participar en el programa, quatre dones (el que suposa un 36%) i sis homes (el que significa un 64%), que decidiran deixar-se acompanyar per un mentor durant un temps de 80 a 120 hores.

Així doncs, hi participaran joves de sis escoles: tres de l’Escola Agrària de Gandesa, tres de l’Escola Agrària del Pallars, un de l’Escola Agrària de Manresa, un de l’Escola Agrària d’Espiells, un de l’Escola Agrària de Cabrils i un de l’Escola Agrària d’Alfarràs. Pel que fa a l’orientació productiva, vuit es dediquen a la producció agrícola en horticultura, vinya, olivera, fruita seca i plantes aromàtiques; un es dedica a la ramaderia amb producció de boví de carn i apícola, un és agroramader de boví i porcí i un altre a la producció forestal, concretament de bolets.


Per ara, s’han identificat els joves interessats i s’han fet tant les entrevistes com l’itinerari formatiu, s’ha preseleccionat els mentors en funció del projecte de cada jove i els seus interessos i s’ha realitzat la formació de persones mentores. 

Ara, el següent pas serà l’entrevista entre mentorats, mentors i tutors per consensuar el programa formatiu.
 

FONT: DARPA

Informació relacionada