Més de 46.000 agricultors i ramaders ja poden presentar la DUN 2025
La Declaració Agrària és necessària perquè les persones titulars de les explotacions agràries puguin sol·licitar ajuts i fer els diferents tràmits que la seva activitat professional requereix
La Declaració Agrària (DUN) és el sistema que els titulars de les explotacions agràries de Catalunya disposen per a comunicar les dades de les seves explotacions al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) , i amb el qual es facilita la presentació de les sol·licituds d’ajut i els diferents tràmits i/o comunicacions que han de realitzar per la seva activitat professional.
Així doncs, la DUN 2025 es pot presentar a partir de l’1 de febrer i fins el 31 de desembre; si bé, si es sol·liciten els ajuts de la Política agrària comuna (PAC): directes, sostenibilitat o competitivitat cal presentar-la de l’1 de febrer al 30 d’abril de 2025.
Es tracta d’una campanya consolidada que el Departament va començar a treballar fa 25 anys amb el que llavors s’anomenaven Tecnologies de la Informació i la Comunicació, les TICs, i que ha esdevingut una autèntica revolució en la gestió dels ajuts de la PAC i els tràmits del Departament, essent un model que s’ha compartit amb moltes comunitats autònomes.
Per això, la campanya que ara comença serà la tercera del període de la PAC 2023-2027, i els canvis que s’han anat introduint durant tots aquests anys en els ajuts al sector agrícola i ramader ja estan consolidats als requeriments de l’actual període.
Per altra banda, l’aplicació informàtica DUN és l’eina que serveix per tenir ben caracteritzades totes les explotacions agràries de Catalunya en el Sistema d’Identificació de les Explotacions Agràries de Catalunya (SIDEAC).
I en el període de la PAC 2023-2027 aquesta informació és clau per a simplificar i fer més eficients els controls dels ajuts de la PAC que obliga a fer la Comissió Europea. I a la vegada poder prendre les decisions més adequades per al sector agrari de Catalunya.
És per aquest motiu, que aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les jornades de formació a les Entitats Col·laboradores que tramiten la DUN així com al personal del Departament d’Agricultura per tal de donar a conèixer les novetats i les particularitats d’aquesta campanya 2025. Els més de 200 tècnics que han assistit a les jornades tenen a la seva disposició la documentació necessària i vídeos tutorials de suport a la pàgina web de la DUN.
D’altra banda també s’han efectuat 4 sessions informatives sobre la gestió dels ajuts relacionats amb les pastures d’aprofitament en comú destinades als municipis i ens que realitzen les adjudicacions de les superfícies de pastura.
La versió de la DUN 2025 continua ampliant les funcionalitats amb la consolidació de LaMevaDUN, que millora la interconnexió entre ciutadà i administració, i habilita la consulta de la situació de l’expedient als agricultors i ramaders, els imports de tots els ajuts abonats, i permet l’intercanvi de documentació, que l’any 2024 va representar més de 43.000 documents presentats de forma telemàtica i l’enviament de més de 99.000 fotografies a través de l’app FotoDUN. Aquesta eina contribueix a assolir els objectius del model de simplificació impulsat pel Govern per a reduir la burocràcia en el sector agrari.
En aquest sentit, el conjunt de sol·licituds d’ajuts que es gestionen de forma integrada amb la Declaració Agrària DUN s’estima en un total de més de 320 milions d’euros, dels quals 250 milions d’euros corresponen als ajuts directes i 70 milions d’euros als ajuts del Contracte global d’explotació del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2023-2027 de la PAC.
Font: DARPA