Publicador de Conteúdos e Mídias

REG | 29/01/2025  Ruralcat

Jornada de debat sobre les últimes innovacions en la gestió eficient de l’aigua en l’agricultura

A la trobada es va parlar sobre l’impacte de les noves tecnologies digitals en la millora de l’eficiència i sostenibilitat de l’agricultura

La jornada tècnica "Innovació digital per a una gestió intel·ligent de l’aigua: solucions tecnològiques per optimitzar el reg i garantir la sostenibilitat" a les instal·lacions de l’IRTA Mas Badia a la Tallada d’Empordà, es va dur a terme el passat 23 de gener en el marc del projecte europeu Interreg Sudoe Smart Green Water. Aquesta iniciativa, en què participen l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), va reunir experts del sector per debatre sobre les últimes innovacions en la gestió eficient de l’aigua en l’agricultura.

En aquest sentit, la jornada va incloure una sèrie de presentacions que van destacar l’impacte de les noves tecnologies digitals en la millora de l’eficiència i sostenibilitat de l’agricultura. Així, Jordi Oliver, coordinador de la xarxa RegAssist de l'IRTA, va inaugurar la sessió amb una ponència sobre la digitalització aplicada a la governança de l’aigua. Oliver va subratllar la necessitat de convertir les dades hídriques en informació útil per als gestors i agricultors, i va exposar com la digitalització facilita la cooperació entre agents del sector, des de les administracions fins als usuaris finals, a través de plataformes digitals que garanteixen transparència i accessibilitat. Va destacar també la importància de les eines digitals com a motor per millorar la sostenibilitat de la gestió de l’aigua, especialment davant dels reptes plantejats pel canvi climàtic.

Seguidament Jaume Casadesús, cap del Programa d’Ús eficient d’aigua a l’agricultura de l'IRTA, va abordar les aplicacions concretes de les tecnologies digitals en el sector agrícola. Casadesús va parlar de com els sistemes automàtics de reg, basats en sensors i plataformes al núvol, estan transformant la gestió de l’aigua a nivell de parcel·la. Va exposar exemples concrets d’aplicació a cultius com la vinya, on l’ús de la telegestió permet ajustar les dosis de reg segons les necessitats específiques de cada sector de la finca. A través de la combinació de dades sobre el sòl, les condicions climàtiques i la varietat de cultius, els agricultors poden optimitzar els seus recursos hídrics i millorar la productivitat de les seves terres amb un mínim cost ambiental.

Després, Francesc Camps, investigador en ús eficient de l’aigua, va centrar la seva ponència en el PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) de digitalització del cicle de l’aigua, una iniciativa que busca modernitzar els sistemes de gestió de l’aigua en l’agricultura, la indústria i els usos urbans i que ha beneficiat a diverses comunitats de regants de la zona. Camps va explicar com el PERTE permetrà una major eficiència en la gestió hídrica, mitjançant la reducció de les pèrdues en les xarxes de subministrament i l’impuls d’eines digitals que millorin el control dels volums d’aigua utilitzats. Així mateix, va presentar els diversos projectes que estan sota la convocatòria del PERTE, que inclouen la creació d’inventaris digitals de les xarxes de reg i la implementació de sistemes de monitorització avançada de l’aigua.

En finalitzar les presentacions, la jornada va continuar amb un taller-debat entre els assistents. Aquest taller va ser un espai de reflexió sobre com difondre la digitalització del reg i fomentar la seva adopció entre els agricultors i altres actors del sector. Els assistents van discutir sobre les barreres econòmiques i tècniques que poden dificultar l’adopció de tecnologies de reg de precisió, i com afrontar-les. En aquest sentit es va parlar de la importància de trobar solucions que facin aquestes tecnologies accessibles a tots, independentment de la mida de l’explotació. El taller també va servir per explorar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar la col·laboració entre els gestors de l’aigua i les comunitats de regants. En aquest sentit es va debatre sobre el paper clau que la transparència i l’intercanvi de dades poden tenir en la gestió sostenible de l’aigua, especialment en regions on els recursos hídrics són limitats. Els participants van coincidir en la necessitat de promoure una visió compartida sobre la gestió de l’aigua i van destacar com les eines digitals poden facilitar aquesta coordinació, millorant la presa de decisions i contribuint a una gestió més eficient i sostenible.

L’acte va concloure amb una exposició de solucions tecnològiques per a l’eficiència del reg, organitzada pel Catalan Water Partnership, amb l’objectiu de mostrar les diferents eines que ja estan disponibles al mercat per ajudar els agricultors a adaptar-se als desafiaments hídricament més exigents. Aquestes solucions inclouen des de plataformes de monitorització de la qualitat de l’aigua fins a sistemes de fertirrigació i control de l'energia, que ofereixen un conjunt de tecnologies integrades per millorar l'eficiència en la gestió de l’aigua.

 

Font: IRTA