Planificant la fertilització és possible reduir els nivells de fòsfor i potassi als sòls agrícoles
El projecte demostratiu P-L OPTIM de l’IRTA ha aconseguit noves estratègies per aconseguir reequilibrar el contingut de nutrients dels camps
La presència de fòsfor (P) i/o potassi (K) assimilable als sòls agrícoles és cada cop més elevada degut a l’aplicació de fertilitzants, principalment orgànics, amb continguts elevats d’aquests nutrients respecte el contingut de nitrogen (N) que absorbeixen els cultius. Aquest desequilibri pot provocar una pèrdua de fertilitat dels sòls i augmentar el perill de contaminació d’aigües subterrànies. Per això, la normativa actual marca que cal reduir aquests nutrients a mig termini.
En aquest sentit, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha revelat els resultats del projecte demostratiu P-K OPTIM, que és pioner en la reducció dels nivells excessius de fòsfor i potassi en sòls agrícoles. Així, amb la col·laboració de cooperatives, associacions i empreses agrícoles, aquest projecte ha implementat i testat estratègies en parcel·les comercials de cultius extensius a Catalunya, demostrant que és possible aconseguir una agricultura més sostenible amb un maneig planificat.
Així doncs, per aconseguir-ho s’han implementat diverses estratègies en parcel·les comercials demostratives. En algunes, s’han aplicat dejeccions tractades, com el purí clarificat, que permeten reduir significativament l’aportació de fòsfor en comparació amb el purí convencional. Aquest s’obté a partir d’un concentrador de purins, on es separa una fase semi-líquida, que concentra la major part orgànica i els nutrients, i una fase líquida (purí clarificat), més diluïda, amb una concentració reduïda de matèria orgànica i nutrients. Així, en aplicar purí clarificat, s’aporta molt menys fòsfor al sòl.
A més d’aquestes estratègies, s’han provat tècniques per disminuir el potassi mitjançant l’ús de dejeccions tractades, com la fracció sòlida de purí i l’efluent de tractament de nitrificació-desnitrificació, per tal de comparar-los amb el purí convencional. És a través del separador de purins, d’on s’obté una fracció líquida i una de sòlida. La fracció sòlida té un contingut en potassi inferior al purí convencional, de manera que la seva aplicació redueix l’aportació de potassi al sòl. Així mateix, s’ha realitzat el seguiment de diverses parcel·les comercials amb continguts elevats de P i/o K al sòl. S’ha fet el seguiment dels possibles canvis en el maneig d’aquestes parcel·les per tal de reduir els nivells de P i/o K del sòl. S’ha recollit informació detallada sobre el tipus i quantitat de fertilitzant aplicat, la riquesa de les dejeccions (NPK), el tipus de cultiu, la dosi i data de sembra, l’aprofitament del cultiu, les produccions obtingudes i el maneig de les restes de cultiu. Amb això, els resultats mostren una disminució dels nivells de fòsfor i potassi al sòl, que permeten afirmar que amb una mínima planificació de la fertilització és possible reduir aquests nivells.
Així doncs, amb tota la informació adquirida, s’ha publicat una guia pràctica per ajudar els agricultors a escollir les estratègies més adequades per a les seves explotacions. La guia ofereix recomanacions adaptades a les diverses circumstàncies dels sistemes agraris de Catalunya, permetent als agricultors implementar pràctiques més sostenibles i eficients.
FONT: IRTA