ENTREVISTA | 03/03/2016  RuralCat

Carles Figueras Güell  "La innovació és fruit de la curiositat i l'intent de millora"

Carles Figueras és patró i propietari de l'embarcació Bonomar F, administrador de Gamba i Peix de Palamós i ha rebut el guardó del Premi PITA, en la modalitat a l'agroindústria. En aquesta entrevista ens explica que sempre és possible innovar, fins i tot amb un producte força delicat, amb poc temps de comercialització i sense procés d'elaboració.

Carles Figueras és administrador de Gamba i Peix de Palamós

Carles Figueras és administrador de Gamba i Peix de Palamós

Carles Figueras Güell és representant de la quarta generació d’una família de pescadors al Port de Palamós. Als 14 anys va iniciar la Formació Professional per Marítima Pesquera i als 16 es va embarcar mentre continuava els estudis. Avui dia és patró i propietari de l’embarcació Bonomar F i administrador de Gamba i Peix de Palamós (GIX). Opina que ser pescador és “dur en molts sentits però també encisador i, com en tots els oficis i en totes les coses, sempre hi ha motius per investigar i per millorar, per posar en pràctica noves idees i assolir noves fites”.

Gamba i Peix de Palamós ha rebut el guardó del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), en la modalitat a l’agroindústria. Què representa la innovació per a vostè i la seva empresa?

Crec que la innovació és fruit de la curiositat i l’intent de millora i que es pot aplicar a tot el que ens envolta. Sempre m’ha apassionat buscar el perquè de les coses, esbrinar com transformar-les o millorar-les per aconseguir quelcom nou o més útil. A la meva professió ho he dut a terme buscant com diferenciar i donar més valor al meu producte.


Parlem de la innovació amb la que es van presentar al premi PITA: la implantació en el mateix vaixell d’un obrador on es procedeix a l’envasament, etiquetatge i conservació de la gamba roja acabada de pescar, generant un producte preparat per arribar al consumidor final.

 

Quina va ser l’idea original que va impulsar la seva creació?

Nosaltres ens dediquem a la pesca de la gamba vermella de Palamós, no la transformem ni la manipulem, per tant no oferim un producte final diferenciat per un procés d’elaboració, com es fa amb altres tipus de productes com els embotits, els vins, etc. Nosaltres volem oferir la màxima qualitat en la selecció i conservació d’un producte excel·lent per naturalesa. És tot un repte perquè la gamba vermella de Palamós és un producte delicat, que s’oxida ràpidament, poques hores desprès de la seva pesca. El seu temps de comercialització és curt i mantenir les seves característiques intactes i en condicions òptimes és força complicat, i més quan es vol enviar lluny.

Ara fa quatre anys que vam començar aquest projecte amb la intenció de solucionar aquests problemes mitjançant la recerca i la innovació. Hem aconseguit equipar l’embarcació amb tot el necessari per mantenir la gamba en l’atmosfera i amb la temperatura que necessita des del primer moment, envasant-la per donar-li una vida més llarga i mantenint intactes les seves propietats. Així, augmenten la seguretat i qualitat alimentària del producte i també pot arribar més lluny en condicions i amb totes les garanties.

 

Quin ha estat el procés creatiu o de recerca? Quins canvis/esforç ha representat a nivell de producció?

Principalment, ens hem centrat en investigar com es pot conservar millor el producte introduint a la barca la tecnologia necessària per aconseguir-ho.

Una de les nostres garanties de qualitat vers el client és poder assegurar que el nostre producte serà "pescat i menjat", és per això que el client ha de fer l'encàrrec prèviament. Ho pot fer mitjançant la nostra web gambafresca.com o l'app "GiX gamba i peix", on també es pot informar dels preus i la disponibilitat, així com d’altres aspectes del producte que li puguin ser d'interès.

El nostre repte de qualitat i millora comença quan la gamba arriba a la barca, aquí cal no perdre temps. Un cop classificada la refredem amb aigua de mar i la portem a un obrador que mantenim a 8ºC, on l'envasem i conservem de 0ºC a 2ºC. Un cop arribem a port es descarrega tot el peix i es porta a la llotja on serà pesat i venut. La part que hem comercialitzat amb les comandes rep la nota de primer expedidor i de venda.

Les comandes que s'han de distribuir i enviar es queden a la llotja fins a ser recollides, entre les 18:00 y les 18:30 h. per un transport refrigerat (Seur Frío) que les repartirà l'endemà per tota la Península i Andorra abans de les 13:00 h.

Han rebut ajuda: centres de recerca, empresarials, finançament...?

El projecte ha estat una iniciativa personal amb el suport de la meva família. Durant aquests quatre anys de recerca he explicat i presentat el projecte a diverses institucions com ara el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'Agència de Salut pública de Catalunya (RSIPAC), la Facultat d'Economia de Girona, l’IRTA, etc. Tots ells han coincidit en valorar el projecte com a molt positiu espacialment en l'àmbit de seguretat i qualitat alimentària. Per a mi ha estat un esforç important tant econòmic com de temps i dedicació, però crec que val la pena. El que hem aconseguit fins ara és molt important, però sempre queda camí per recórrer i volem continuar treballant.

 

“el nostre èxit no es mesura amb un augment de la demanda sinó en el reconeixement de la qualitat i del prestigi del nostre producte”

 

Quins han estat els beneficis a nivell comercial o empresarial?

Els beneficis encara no són rentables, ens queda molta feina en la comercialització. La nostra producció és limitada, no podem produir més del que pesquem, per tant el nostre èxit no es mesura amb un augment de la demanda sinó en el reconeixement de la qualitat i del prestigi del nostre producte de manera diferenciada d’altres. Els nostres clients saben exactament on, quan i com s’ha pescat i tractat el producte, té la màxima garantia de frescor i qualitat.


Com valora l’existència d’un guardó com el PITA? Quina experiència té de la seva participació?

L’existència dels guardons PITA és un gran estímul per a la gent amb la inquietud de millorar, el reconeixement que dóna obre camí i prestigi a la nostra professió. És per això que vull agrair el premi a tots aquells que el fan possible i animar a les empreses a seguir innovant perquè només així podrem obrir la porta d’un nou mercat de futur.


Què demanaria a les institucions per impulsar i afavorir més la innovació?

La pesca és un sector primari molt complicat. Fer coses noves sempre provoca recel, preguntes i barreres que de vegades són molt difícils de superar. Demanaria a les institucions que ens coneguin, que ens preguntin què fa falta i ens ajudin a millorar amb el seu suport, no construint barreres sinó desplegant ponts, perquè la pesca necessita també noves perspectives, noves fites, noves maneres de fer que poden ser molt positives, especialment si es tracta d’oferir un millor producte final.