FORESTAL | 29/08/2017  AECORK

AECORK celebra la XXVI edició dels Premis Gla d’Or

L'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya premia RCR arquitectes, Plataforma tecnológica del vino i Mar Galván en la XXVI edició dels Premis Gla d'Or.

L’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, ha celebrat la XXVI edició dels Premis Gla d’Or, al Mas Marroch (Vilablareix, Girona), reunint algunes de les personalitats més importants de l’entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.

Aquests premis es van crear l’any 1990 per guardonar persones i entitats que han contribuït a millorar i donar a conèixer el suro, així com aquells que comparteixen les mateixes inquietuds i valors que el sector surer.

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del president d’AECORK, Joan J. Puig. En el seu discurs, ha fet referència a la projecció internacional, la innovació i la comunicació eixos centrals del sector surer i dels premis d’enguany.

Tot seguit s’ha fet entrega dels guardons als premiats de la 26ena edició dels Premis Gla d’Or:

  • RCR Arquitectes per la seva trajectòria professional i projecció internacional pel premi Pritzker 2017. Defensa dels productes naturals i sostenibles i ferm compromís amb el paisatge, els valors i l’art. Arquitectes del Celler Bell-lloch i futures instal·lacions del Celler Perelada. Ha recollit el premi Rafael Aranda, arquitecte fundador de RCR, de mans del president d’AECORK, Joan J. Puig.
  • Plataforma Tecnológica del Vino (PTV) per l’aposta per la investigació, innovació i internacionalització com a motor de la competitivitat del sector vitivinícola espanyol. Associació que agrupa bodegues, centres tecnològics, universitats, institucions i indústria auxiliar al món del vi en l’àmbit europeu. Ha recollit el premi Fernando Pozo, president de la PTV, de les mans de David Mascort, secretari general del Departament d’Agricultura de la Generalitat.
  • Mar Galván per la defensa i projecció del suro al món digital com a experta en el sector del vi. Enòloga, sommelier, membre del panell de tast de l’INCAVI, jurat en concursos internacionals de vins, delegada per Catalunya de l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi. Li ha entregat el premi Santi Vila, conseller d’Empresa de la Generalitat.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Santi Vila, conseller del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. Vila assegura que el sector surer de Catalunya té futur. I és gràcies a la seva aposta per la qualitat, per la internacionalització del seu mercat i pel seu esperit d’adaptació als nous temps, gràcies a les inversions en innovació, que seguirà pel bon camí.

Seguidament a l’entrega de premis, s’ha realitzat el sopar institucional amb la col·laboració dels vins Eccocivi i el cava Juvé y Camps. L’acte ha comptat amb la col·laboració de La Caixa, Casanovas, ERM, Víktor Arteaga, Magnet Cork i GM Formación y Prevención.

 

El sector surer català

 

A Catalunya hi ha 83.000 hectàrees de sureda, on escullen cada any unes 4.500 tones.

El sector surer català compta amb una trentena d’empreses i una facturació de 175 milions d’euros. Ocupa a uns 550 treballadors a l’Empordà, Gironès i La Selva. Els seus principals productes són el tap de cava (1.300 milions - 60%) i el tap per vi tranquil (1.400 milions - 30%). La meitat de la producció s’exporta, sent França el primer comprador.