TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 22/11/2017  RuralCat

L’Oficina del Regant dedica una jornada al cultiu del pistatxer

El pistatxer és un cultiu que comença a implantar-se a la zona de Tàrrega i desperta cada cop més interès al Segarra Garrigues. A la jornada han assistit unes setanta persones que han pogut visitar una finca pilot i intercanviar opinions amb la responsable del projecte Pistatxo.

El passat 15 de novembre es va dur a terme la jornada tècnica “El pistatxer: un conreu d’interès pel regadiu”, que va començar a Balaguer i va acabar a la finca Mas de Colom de Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN), a Tàrrega.

El projecte Pistatxo, liderat inicialment pel Grup Borges i el DARP, va començar al 2014 per donar a conèixer aquest cultiu i facilitar-ne la incorporació. Avui dia, el pistatxer és un cultiu que comença a implantar-se a la zona de Tàrrega i desperta interès en la zona del Segarra Garrigues, com per exemple a l’Algerri Balaguer.

Un dels temes destacats d’aquesta jornada ha estat l’acord de cooperació entre els productors i BAIN, i els seus aspectes contractuals pel que fa a la comercialització i l’assessorament tècnic. (El pistatxo s’ha de pelar i assecar dins les 24-36 hores després de la recol·lecció per evitar l’ennegriment de la closca i per això es necessària una planta d’assecat propera.)

Durant la jornada també s’ha realitzat una visita tècnica a la finca pilot de Mas de Colom, del grup BAIN, que té 14,5 ha i porta tres anys de plantació. Totes les tècniques de cultiu, marcs de plantació i sistemes de reg estan adaptats a les casuístiques del tipus de terreny i també millorades per l’experiència a les finques  de referència del Grup Borges a Guadix (Granada) i Badajoz, on es troben parcel·les amb molts anys de plantació.

Aquesta jornada, amb uns 70 d’assistents, ha estat molt ben rebuda pel sector per poder avaluar l’interès de nous cultius a la zona, i poder veure in situ el conreu i intercanviar opinions i experiències amb la responsable del projecte Pistatxo.

El més llegit

Jornades tècniques del 15 al 21 d’octubre

La Cooperativa agrària Plana de Vic ha desenvolupat un concentrador de purins en dues fases per millorar l’eficiència en la gestió de les dejeccions

S’obren les inscripcions a 11 cursos de formació a distància