PITA 2016 | 14/12/2016  RuralCat

Diada de la innovació agrària i agroalimentària

El dijous 15 de desembre, al Palau de l'Abat del Monestir de Poblet, el DARP celebrarà la Diada de la innovació agrària i agroalimentària, durant la qual tindrà lloc l'acte de lliurament de la 15a edició dels premis PITA.

Diada de la innovació agrària i agroalimentària

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) amb l’objectiu de distingir les empreses agràries, les agroindústries i les persones joves emprenedores i amb esperit innovador que hagin incorporat noves tecnologies, processos que assoleixin millores rellevants en la competitivitat, preservació ambiental i les bones pràctiques, i que alhora garanteixin la qualitat i la seguretat de les produccions, convoca anualment el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària.

En el marc de la quinzena edició dels premis PITA, el DARP ha organitzat una jornada tècnica de referència amb l’objectiu de reflexionar sobre què fa possible la innovació al sector agroalimentari català, amb experts del sistema d’innovació i empreses innovadores.

Així, la Diada de la innovació agrària i agroalimentària tindrà lloc el dijous 15 de desembre, al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet. Començarà a les 9:30 h i en farà la presentació el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Antoni Diaz.

A continuació es parlarà sobre la innovació i els seus condicionants en una taula rodona, en la qual intervindran: Joan Sansaloni, gerent de Desenvolupament del Programa d’Innovació d’ACCIÓ; Domènec Vila, cap de la Unitat de Serveis Formació i Desenvolupament Rural de la FCAC; Jordi París, gerent del Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia; Olga Martín, catedràtica de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida; i ,com a moderador, Manel López Béjar, professor titular de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Desprès d’una pausa, Joan Manel Albacete, cap d’Innovació i de l’Oficina de Contractes de l’IRTA, obrirà un torn d’intervencions sobre els casos dels premis PITA, i podrem conèixer les experiències d'èxit de Marta Borràs (Gestió Agroecològica Porcina, SCP), Quiònia Pujol (Lo Vilot), Marta Pané (Can Gel, SCP.), Valeri Salgot (Embotits Salgot, SA.) Joan Antoni Ruiz, (Unió Corporació Alimentària) i Joan Sanmartí (Albesa Ramadera SL.).

 

Lliurament dels premis PITA 2016

 

Per la tarda, a les 16.30 h, tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis PITA 2016, presidit per Meritxell Serret, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Els premiats d’aquesta XV edició dels PITA són:

Modalitat agroindústria

  • Guanyador: Agrienergia, SA - Banyoles (Pla de l'Estany) pel desenvolupament d'una nova farina de sègol que millora la qualitat del pa de sègol, controlant des del conreu del sègol, la recepció i la mòlta fins a la seva barreja.
  • Finalista: Pescadors de Roses, SLU - Roses (Alt Empordà) per la implementació d'innovacions sobre la tipologia del producte elaborat com són el fumet de peix o el carpaccio de gambes i la seva comercialització.

Modalitat empresa agrària

  • Guanyador: Agropecuària Montgai, SL - Balaguer (Noguera) per la implantació, en una explotació de vedells d'engreix, d'una menjadora eficient, dissenyada per reduir el malbaratament del pinso i millorar-ne l'eficiència alimentària.
  • Finalista: Associació Agrària Ecològica de Muntanya- Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) per la introducció del cultiu de poma a zones de muntanya en producció agrària ecològica, creant una marca pròpia i comercialitzant en comú.

Modalitat Jove Emprenedor Innovador

  • Guanyador: Maurici Cot Borràs - Llinars del Vallès (Vallès Oriental) per la creació d'un producte de pastisseria de qualitat lliure de gluten i lactosa, artesà i inclusiu, apte per a tothom.
  • Finalista: Gerard Garreta Argerich de Cal Gravet, SCP - Saga (Cerdanya) per la implementació en una explotació de carn de vacum, ecològica i de qualitat, una granja de gallines ponedores, en llibertat i amb alimentació ecològica, comercialitzant els ous al mercat local en botigues, restaurants i particulars.


 

Us recordem que la jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT.