AGRICULTURA | 16/12/2016  IRTA

L'Australian Society of Viticulture and Oenology premia un estudi de l'IRTA sobre teledetecció i reg en vinya

El treball ha demostrat per primera vegada que les estimacions del potencial hídric de la fulla es poden fer servir per millorar la programació del reg. Una avioneta amb un sensor tèrmic ha permès recollir les dades sobre la temperatura de la fulla.

Imatge de l'estudi publicat. Font: IRTA

Imatge de l'estudi publicat. Font: IRTA

Aquest mes de novembre l’Australian Society of Viticulture and Oenology (ASVO) ha públic que la publicació “Vineyard irrigation scheduling based on airborne thermal imagery and water potential thresholds”  era la guanyadora del premi Viticultural Paper of the Year Award, a la millor publicació de viticultura. L’estudi, elaborat per l’IRTA i amb la col·laboració de l’IAS-CSIC, ha estat escollit per un panell d’experts de la indústria entre els articles de recerca publicats a la revista Australian Journal of Grape and Wine Research. Joaquim Bellvert, investigador de l’IRTA, és l’autor principal.

L’objectiu d’aquest estudi consistia en programar el reg d’una vinya durant tota una temporada mitjançant la teledetecció tèrmica d’alta resolució a partir d’estimacions del potencial hídric de fulla (indicador d’estrès hídric). Per regar eficientment la vinya és necessari saber quanta aigua aportar, quan aportar-la i on. L’ús de la teledetecció ens ajuda a donar resposta a aquestes tres qüestions. Així, identificar la variabilitat intraparcel·lària de l’estat hídric d’un cultiu és necessari per portar a terme un maneig del reg eficient.

En aquest estudi, una avioneta equipada amb un sensor tèrmic va sobrevolar setmanalment una vinya de 16 hectàrees de Chardonnay durant tota la temporada, i es van utilitzar per a la presa de decisions de programació del reg estimacions del potencial hídric foliar per a cada sector de reg. Els algoritmes que estimen el potencial hídric de fulla en base a la temperatura de la fulla han estat desenvolupats per a diferents varietats de vinya en estudis previs i per als mateixos investigadors d’aquest estudi. Es van aplicar diferents tractaments de reg per analitzar la eficiència de la metodologia proposada per portar a terme estratègies de reg deficitari controlat (RDC), i per avaluar la freqüència de vol requerida per a l’adquisició d’imatges tèrmiques per programar eficientment el reg.

Els resultats de l’estudi van demostrar per primera vegada que estimacions de potencial hídric de fulla a través de la teledetecció tèrmica d’alta resolució es poden utilitzar per programar el reg a temps real i adoptar estratègies de RDC sense cap efecte negatiu en la collita i la qualitat del vi. Es va determinar que és recomanable portar a terme entre cinc i sis vols per temporada, amb una freqüència quinzenal, començant quan el vigor vegetatiu de la vinya estigui prou desenvolupat i permeti separar els píxels purs de vegetació d’aquells amb ombres i sòl.

 

Informació relacionada