Publicador de continguts

FORMACIÓ | 01/07/2025  Ruralcat

Properes jornades clau: Comunicació gastronòmica, Matins d’innovació de Biotecnologia i Polítiques del temps

El Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) organitza aquest mes tres jornades tècniques que posen el focus en àmbits estratègics per al futur del sector agroalimentari

El PATT promou espais de trobada i transferència de coneixement per avançar cap a un model agroalimentari més innovador

La 10a jornada del projecte “Alimentació i Comunicació”, es durà a terme a Barcelona el pròxim dimarts 8 de juliol, enguany dedicada a les “Tendències en comunicació gastronòmica i a les estratègies per connectar amb el consumidor”. Organitzada conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la sessió s’emmarca dins del projecte “Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025” i oferirà una mirada actualitzada sobre com la narrativa culinària s’adapta a les noves expectatives de les audiències.

El parlament, que tindrà lloc al CETT-UB, combinarà ponències i taules rodones amb un showcooking dinamitzat per l’influencer gastronòmic Aleix Tomàs, i comptarà amb professionals com Trinitat Gilbert, periodista del diari Ara; Carme Gasull, periodista especialitzada en gastronomia; Arnau París, cuiner i comunicador; i Toni Massanès, director de la Fundació Alícia. En aquest sentit, es reflexionarà sobre l’impacte de les xarxes socials, els formats audiovisuals i les noves narratives com a eines per donar valor afegit a les propostes gastronòmiques.

L’Auditori del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (Cerdanyola del Vallès), serà l’escenari d’una altra jornada el dimarts 15 de juliol que porta per títol: “Matins d’Innovació: biotecnologia en el sector agrícola”, una trobada tècnica pensada per reflexionar sobre el potencial de les noves tecnologies per fer front als grans reptes del sector: el canvi climàtic, la necessitat de produccions més resilients i la seguretat alimentària.

En aquest acte, es comptarà amb la participació d’investigadores i representants d’institucions com el CRAG, l’IRTA, Eurecat, Agrotecnio, les universitats catalanes i entitats del sector. A través de ponències i una taula de debat, s’hi abordaran qüestions com les noves tècniques genòmiques (NTG), la regulació dels organismes modificats genèticament (OMG), les tendències en genòmica aplicada i els principals reptes de futur en biotecnologia agrícola.

La sessió finalitzarà amb una visita guiada a les instal·lacions del CRAG, centre de referència internacional en recerca en genètica i millora vegetal.

L’endemà, dimecres 16 de juliol, la Sala d’Actes dels Serveis Centrals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (Barcelona) acollirà la jornada “El Pacte Nacional del Temps per Viure: coresponsabilitat, conciliació i gestió del temps a la indústria agroalimentària”.

Aquesta trobada posarà el focus en l’impacte de l’organització del temps en la qualitat de vida de les persones treballadores i en la competitivitat de les empreses. Així doncs, a partir de la presentació d’un estudi recentment elaborat per la Universitat de Girona, s’analitzarà el grau d’implementació de mesures de conciliació i corresponsabilitat en empreses agroalimentàries catalanes.

La jornada inclourà també una taula rodona amb la participació de representants d’empreses referents del sector, com ara Nagual Alimentación, Joaquim Albertí S.A. i La Platjeta, així com expertes en sociologia i polítiques públiques. L’objectiu és compartir bones pràctiques i fomentar una cultura d’organització del temps més equitativa, eficaç i sostenible.

Totes les jornades són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia a través del web de RuralCat. Aquestes activitats s’integren dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2025, que busca afavorir el diàleg entre recerca, administració i sector productiu per avançar en sostenibilitat, innovació i benestar social.


Font: DARPA