Publicador de continguts

“Busquem alternatives als cultius actuals per assegurar el relleu generacional i evitar el despoblament rural”

ENTREVISTA | 17/10/2024  Ruralcat

ROGER BERENGUERES  “Busquem alternatives als cultius actuals per assegurar el relleu generacional i evitar el despoblament rural”

Parlem amb Roger Berengueres, de l’Agropecuària Artesa de Segre SCCL, finalista del premi PITA 2023 en la modalitat agroindústria

La Cooperativa d’Artesa de Segre es va fundar el maig de 1958 i des d’aleshores dona servei a 1.137 socis de La Noguera, Pallars Jussà, Segarra, Urgell i Alt Urgell acompanyant en el desenvolupament agrari i ramader de la comarca. Disposa de diferents instal·lacions i serveis, però sobretot s’ha centrat en realitzar diferents estudis d’investigació per millorar la producció de pinsos i també la porcina. Ha comptat en diferents ocasions amb la col·laboració del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) i també del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient.

 

Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres haver estat finalistes de l’edició d’enguany?

La idea de participar als premis va sorgir quan vam ser conscients que podíem explicar el projecte que teníem entre mans i que pensem que és bo. El fet d’haver estat reconeguts amb aquesta distinció de finalista, per nosaltres vol dir que anem pel bon camí en la nostra aposta d’agricultura ecològica arrelada al territori. Aquest reconeixement també ens permet donar a conèixer el nostre projecte arreu dels Països Catalans i és una oportunitat per establir sinergies amb altres pagesos i productors.

 

 

Com va néixer la idea de revaloritzar cultius de varietats sostenibles?

Era una necessitat buscar alternatives als cultius actuals per tal de donar un valor afegit als productes del camp i que, això, permetés una major rentabilitat als pagesos del nostre entorn. L’objectiu en darrer terme no és cap altre que el d’assegurar el relleu generacional i evitar el despoblament rural amb aquesta aposta que fem des la cooperativa.

 

“Era una necessitat buscar alternatives als cultius actuals per donar un valor afegit als productes del camp i permetre una major rentabilitat als pagesos del nostre entorn”

 

Quines característiques i propietats tenen aquestes varietats de cultius?

Són cultius que ja formaven part del nostre territori antigament, per tant, ja estaven adaptats a les característiques del sòl. Es tracta de cereals antics i lleguminoses poc demandants d’aigua, que aporten un seguit de beneficis al maneig de la terra, com la fixació de nitrogen al sòl (en el cas de les lleguminoses) o una forta competitivitat amb les males herbes, ja que la seva alçada és superior i, aleshores, les males herbes no disposen de llum solar per créixer.

 

“Són cultius que ja formaven part del nostre territori antigament, per tant, ja estaven adaptats a les característiques del sòl”

 

Quins avantatges ha aportat la revalorització dels cultius d’aquestes varietats, als productors ecològics de la zona?

Ha permès la creació de nous productes elaborats a partir de les farines d’aquests cereals o llegums. Un clar exemple són les pastes, com les tallarines de Florence Aurora o els rigatone de llentia o cigró. També volem destacar altres productes nous que hem tret al mercat com l’Ou Vegetal o la Tempura que, com que estan elaborats a partir d’una barreja de farines de llegums o cereals antics, no contenen al·lèrgens (ni soja, ni lactosa, ni ou, ni gluten en el cas de les lleguminoses). Això permet una sortida d’aquests productes cap a col·lectius específics, com persones celíaques o amb altres intoleràncies alimentàries.

 

 

“La revalorització dels cultius ha permès la creació de nous productes elaborats a partir de les farines d’aquests cereals o llegums com les tallarines de Florence Aurora o els rigatone de llentia o cigró”

 

Quins altres projectes o accions desenvolupeu des de la Cooperativa per enfortir el sector agrari de la zona d’Artesa de Segre?

Des de la Cooperativa d’Artesa de Segre, es promouen o es participa activament, per exemple, en jornades tècniques enfocades al maneig dels cultius herbacis. També formem part de diferents grups operatius que tenen com a objectiu investigar sobre noves tècniques de maneig de cultius o bé sobre nous productes amb un valor afegit per a consum humà.

 

 

Així mateix, també col·laborem en diferents programes que han posat en marxa diverses universitats o el mateix Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, cedint parcel·les com a camps d’assaigs en temes de fertilització, maneig de cultius o control de males herbes.

 

Quins reptes de futur us plantegeu?

Seguir treballant pels pagesos del nostre territori, aportant els coneixements necessaris per crear productes de valor afegit que permetin la viabilitat de la pagesia. I, en conseqüència, evitar el despoblament dels pobles i l’abandonament de les terres. Volem continuar treballant a casa nostra, del nostre ofici, per cuidar de les persones i del paisatge.

 

Informació relacionada