Es retiren tres municipis de les zones vulnerables de contaminació per nitrats procedents de fonts agràries
El Govern ha fet públic el projecte d’ordre pel qual es revisen les zones i ha proposat ampliar la designació a vuit nous municipis

Ha estat informació pública durant un mes.
La Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha posat a informació pública, per al període d'un mes, el projecte d’ordre per la qual es revisen les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries.
En aquesta proposta, es planteja descatalogar tres municipis inclosos dins de les zones vulnerables per nitrats, arran de la millora dels indicadors qualitatius i de la reducció de les concentracions de nitrats. Aquests municipis són Blanes (la Selva, a la zona vulnerable 2), Cubells (la Noguera, a la zona vulnerable 6) i Tavertet (Osona, a la zona vulnerable 3). En canvi, es planteja ampliar la designació de zona vulnerable a vuit nous municipis. Concretament, Corbera d’Ebre, Gavet de la Conca, Jorba, Marçà, el Pla de Santa Maria, el Perelló, Ponts i Sant Sadurní d’Anoia, on es constaten concentracions sostingudes en la presència de nitrats a les aigües subterrànies.
En línies generals, s’observa una tendència estable en la majoria de zones vulnerables, amb un lleuger increment de la contaminació per nitrats en determinades zones, però també n’hi ha on la situació millora.
Més de mil punts de control
L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a través d'una xarxa de control composada per un total de 1.164 punts, ha pogut analitzar i estudiar la tendència en la presència de nitrats a les aigües subterrànies i superficials.
Per una banda, la xarxa de control de les aigües subterrànies, que permet fer el seguiment de la presència de nitrats d’origen agrari, està formada per 785 punts de control (fonts, pous, piezòmetres, etc.). Aquests es mostregen anualment, i 50 punts amb una periodicitat trimestral, amb l’objectiu de disposar d’una sèrie de dades més àmplia i així poder valorar possibles tendències de la concentració dels nitrats. D’aquests 785 punts, 591 es troben dins de les zones designades vulnerables.
El seguiment de l’evolució dels nitrats en les masses d’aigua epicontinentals (rius, estanys, zones humides i embassaments) es realitza mitjançant 379 punts de control que es mostregen amb una freqüència mensual i, en les masses d’aigua costaneres, es realitza en 63 punts de control vuit cops a l’any.
Font: DARPA
També et pot interessar l’Oficina de Fertilització i Dejeccions Ramaderes