Tres Activitats de Demostració mostren el potencial de la digitalització en l’àmbit agroambiental
Diversos centres de recerca han dut a terme tres projectes demostratius que evidencien el potencial transformador de la tecnologia digital en àmbits com la ramaderia de muntanya, la indústria agroalimentària i la conservació de la fauna

L’ús de drons (UAVs) i l’anàlisi d’imatges, permet monitoritzar l’estat dels prats, estimar-ne la producció i analitzar el comportament del bestiar
La Universitat de Lleida (UdL) ha dut a terme l’Activitat de Demostració MONTIMAGE: Incorporació d’imatges en la gestió adaptativa dels prats de muntanya, que ha mostrat com la incorporació de tecnologies digitals pot millorar la gestió de prats de muntanya, espais d’alt valor ecològic i econòmic per a la ramaderia extensiva. Mitjançant l’ús de drons (UAVs) i l’anàlisi d’imatges, s’ha desenvolupat un sistema automatitzat i fàcil d’utilitzar que permet monitorar l’estat dels prats, estimar-ne la producció i analitzar el comportament del bestiar. Aquestes eines permeten una gestió pastoral més eficient i adaptativa, especialment valuosa en un context marcat pel canvi climàtic.
Dron usat per fer l’ortofotomapa. (FONT: UdL)
El grup TECNIO CERTA-UAB ha impulsat el projecte OPTICmizing: Sensors òptics per a una indústria agroalimentària més intel·ligent, centrat en la transferència de tecnologia de sensors òptics al sector agroalimentari català. Aquests sensors permeten un monitoratge contínua i no invasiva dels processos productius, reduint residus i costos, i millorant la qualitat dels productes. L’Activitat de Demostració es va realitzar en entorns d’innovació oberta, afavorint la cocreació amb empreses i professionals no tecnològics. Aquesta aproximació ha servit tant per divulgar les capacitats dels sensors com per generar nous reptes d’aplicació pràctica.
La darrera Activitat de Demostració la va realitzar el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) on va presentar tres prototips de dispositius IoT en l’activitat anomenada: Desenvolupament i aplicació de dispositius IoT innovadors per al seguiment de la fauna amenaçada. El projecte ha avançat en la validació i transferència del Logcave i Lognest cap al sector, afavorint la seva implementació pràctica. Aquesta contribució impulsa la conservació de la biodiversitat i facilita la gestió de conflictes amb altres activitats econòmiques en el territori. Dos dels dispositius ja han estat registrats com a marques pròpies pel CTFC i per part del sector i les administracions hi ha molt interès per troba’ls-hi aplicació des de la biologia, l’educació ambiental o la caça.
Dispositiu Birdlog. (Font: CTFC)
Aquestes Activitats de Demostració de transferència de coneixements, finalitzades el 2024, han estat finançades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Font: DARPA