Foc bacterià

Capcalera con titol de foc bacteria amb foto de símptoma foc bacteria


El foc bacterià de les rosàcies, causat pel bacteri Erwinia amylovora, afecta espècies de gran valor comercial, com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres. Els efectes del foc bacterià poden arribar a ser devastadors, ocasionat greus pèrdues. La gran importància econòmica d'aquests conreus en les zones fructícoles de Catalunya exigeix que la lluita contra aquesta malaltia sigui contundent i es dugui a terme amb la col•laboració de tot el sector.

 

Descripció i distribució actual de la malaltia

  • El foc bacterià (Erwinia amylovora) és un organisme nociu que ataca la perera, la pomera, el codonyer i el nesprer, així com plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies: Amelanchier, Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eryobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus i Sorbus.
  • Hi ha una molt diferent sensibilitat a la malaltia segons les espècies i les varietats.
  • Els danys poder ser molt greus, especialment en perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un curt període de temps.
  • El bacteri fou descrit per primer cop l'any 1780 a Amèrica del Nord.
  • És la primera malaltia vegetal que es va demostrar que era causada per un bacteri i el primer bacteri fitopatogen que es va demostrar que era transmissible per insectes.
  • La seva dispersió és molt fàcil, la penetració a la planta es dóna a través d'obertures (naturals o artificials) i la dispersió un cop dins la planta és també molt ràpida. Per tot això, el bacteri té una elevada capacitat de generar resistències.

Cicle del foc bacterià

cicle del foc bacterià

 

Propagació de la malaltia
Distribució de la malaltia
Simptomatologia

Campanya de prospecció del foc bacterià

Parcel·les en les zones de seguretat dels focus

Moviment de material vegetal susceptible al foc bacterià

Moviment d'arnes d'abelles

Mesures preventives

Normativa

Publicacions

Preguntes freqüents

 

 

 

 

Notícies
SANITAT VEGETAL
 | 31/05/2024 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de juny de 2024

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

SANITAT VEGETAL
 | 08/05/2024 

El Dia Internacional de la Sanitat Vegetal 2024 fa una crida a mantenir les plantes sanes i a garantir la seguretat alimentària i el comerç segur

Aquesta fita se celebra cada 12 de maig per conscienciar sobre el fet que la sanitat vegetal pot ajudar a fer front a causes humanitàries i mediambientals.

SANITAT VEGETAL
 | 02/05/2024 

El Hub de Sanitat Vegetal de Catalunya constitueix els Grups d’Assessors en GIP de fruita de pinyol, llavor, horta i cítrics

Aquest nou ens té l’objectiu d’ajudar i donar eines al sector per fer front a tots els reptes que es tenen en aquest àmbit.

SANITAT VEGETAL
 | 01/05/2024 

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de maig de 2024

Consulta els butlletins d’avisos fitosanitaris que mensualment elabora el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

PREMIS
 | 17/04/2024 

Últims dies per presentar candidatures als premis PITA i Ruralapps 2024

El termini de presentació de candidatures als dos premis finalitza el pròxim dilluns 22 d’abril.

Agenda

INFO-CIT. Eines per conèixer i identificar les principals fisiopaties i podridures en postcollita de cítrics

Reducció de l’ús d’herbicides en el cultiu del panís i soja

41 Jornades de Productes Fitosanitaris